Halflings

Met hun enerzijds nieuwsgierige, actieve en levenslustige levensstijl en anderzijds beschermende en koppige houding wat gevaar betreft, maakt Halflings niet altijd even eenvoudig om te doorgronden. Ze zijn klein van gestalte, kordaat in hun hart, altijd in beweging, voelen zich overal thuis, maar hebben niet één plek om volledig als hun eigen te kunnen claimen. De meeste andere rassen hebben een scheve kijk op Halflings, ondanks hun over het algemeen vriendelijke aard en alomtegenwoordige aanwezigheid.

Omdat Halflings zo weinig op één plaats blijven, weten ze veel over de wereld en de personen die er in wonen. Deze kennis maakt ze echter niet wereldschuw of sterk bevooroordeeld. Hun immer aanwezige nieuwsgierigheid en optimisme maakt voor hen van iedere dag een nieuwe uitdaging. Het is dan ook vreemd om een Halfling te treffen, die een buitenkans uit de weg gaat. Hoeveel gevaar er ook bij kan komen kijken.

Persoonlijkheid

De roep van de open weg is muziek voor de oren van een Halfling. Hoewel het reizende leven veel ontberingen met zich meebrengt, verdragen de meeste Halflingen ze blijmoedig voor het voordeel van de vrijheid die geen permanent thuis biedt. Ze kunnen kamperen waar ze een veilige plek vinden, blijven zo lang ze willen, pakken dan in en gaan verder wanneer de drang hen treft.

Fysieke beschrijving

Halflings zijn kort en taai, staan ongeveer een meter lang en wegen tussen 40 en 45 kilo. Vrouwelijke Halflings zijn iets korter dan mannen, maar niet minder sterk. Hun lichamen zijn goed geproportioneerd, hoewel veel Halflings een gezet postuur hebben.

De meeste Halflings hebben een blozende huid, donkere ogen en recht zwart haar, hoewel lichtere tinten haar in veel samenlevingen bekend zijn. Mannen dragen vaak bakkebaarden en/of snorren, hoewel ze bijna nooit baarden laten groeien. Alle Halflings geven er de voorkeur aan om hun haar lang, vaak gevlochten of op een bepaalde manier gestyled te dragen. Hun gelaatstrekken zijn gevoeliger dan die van mensen, en hun oren zijn langwerpig en licht spits.

Onderlinge relaties

Halflings zijn over het algemeen beminnelijke personen en ze vormen snelle vriendschappen met mensen die hun respect hebben verdiend. Dwaze individuen van welk ras dan ook, verdienen alleen hun minachting, maar zij die hun waarde bewijzen door een Halfling te helpen of door een van diens plannen te doorzien, zijn kandidaat voor een langdurige vriendschap. Menig woede van een zakenpartner werd afgewend, toen de Halfling die hem probeerde te bedriegen, in lachen uitbarstte en hem een drankje aanbood.

Voor het grootste deel zijn Halflings vrij tolerant ten opzichte van andere races. Ze waarderen hun eigen manieren en gaan ervan uit dat anderen hun waarde net zo waarderen. “Doe wat je wilt, zolang je niet betrapt wordt”, zegt een oud Halfling-gezegde, en de meeste Halflings zijn heel blij om datzelfde concept ook uit te breiden naar andere rassen.

Morele richtlijn

Omdat een Halfling vaak niet veel materiele bezittingen heeft, kijken ze vaak ook anders naar de bezittingen van anderen, dan veel andere rassen dat doen. Voor veel Halflings is het eigendom van anderen slechts een andere hulpbron die ze kunnen gebruiken en uitbuiten. Ze kunnen het verdienen met eerlijke arbeid, ruilen voor geld of zelf vergaren – door het bijv. te stelen. De meesten hebben in ieder geval een spoor van diefstal in hun ziel. Als ze voedsel of geld nodig hebben en er geen gemakkelijke manier is om het te verkrijgen, voelen ze zich vrij om zichzelf helpen aan de goederen van degenen die naar hun mening meer dan hebben.

Landen

Hoewel halflings geen vaste landen hebben, vormen ze hechte gemeenschappen in de landen van anderen. Met name bij de Humans en Dwarfs zijn de steden zeer in trek bij hen. De gemeenschappen bestaan vaak uit enkele Halflings of hun families, maar zelden andere rassen. Ze werken prima samen met anderen, maar ware vriendschappen overstijgen de lijnen van ras slechts sporadisch.

De opportunistische aard van de Halflings zorgt er voor, dat hele groepen bij een korte tijd naar een nieuwe kans, zoals een onlangs geopende mijn of in de nasleep van een grote strijd, te reizen. Even snel zijn ze echter weer weg, als er elders een betere kans opkomt, of de oude geen toekomst meer biedt.

Een flinke groep Halfling-clans hebben zich semi-permanent gevestigd in het Mystic Forest en vormen een soort toevluchtsoord voor Halflings elders uit de omringende landen, die onder hun eigen volk willen bivakkeren. De woongemeenschap die hiermee is ontstaan heet Dalfuryon. Deze clans bespreken tevens periodiek de strategie voor het Halfling-ras in het algemeen en adviseren over de landen en gebieden waar Halflings het meest, of überhaupt, welkom zijn.
Dalfuryon is gevestigd in het zuidelijke deel van het Mystic Forest en strekt enkele vierkante kilometers aan huifkarren, tenten en houten hutten die door elkaar, en de vele bomen, heen zijn geplaatst. Enkele van de houten hutten worden gebruikt voor officiële doeleinden, zoals scholen, tempels en belangrijke gebouwen, zoals pakhuizen, het veilinghuis en tavernes.
Enkele open plekken in het bos worden gebruikt voor wat klein akkerbouw en het riviertje, Royllen of “Eternal Water” genaamd, dat langs Dalfuryon stroomt, wordt gebruikt voor allerlei doeleinden.
Halfling-clans worden geleid door één van de oudste, capabele, personen in de clan. Deze clanleider wordt gekozen tijdens grote samenkomsten met de gehele aanwezige clanleden, welke iedere 5 jaar plaatsvinden.

Religie

Halflings leven voor de vrijheid en de open ruimte, dus veel van hen voelen dan ook een sterke band met zowel Rach’tsor als de Huntress. De eerste belooft hen de vrijheid van geest om nieuwsgierig te blijven naar alles wat het leven te bieden heeft en mogelijkheid om aan de constante verandering in hun leven te kunnen blijven wennen. De Huntress voorziet hen van veilige tochten tijdens hun reizen en voedt de immer hongerige magen van een Halfling.
Zij samen worden vaak gezien als de vader en moeder van de Halflings en volgens hun vertellingen, zijn deze twee Goden dan ook verantwoordelijk voor de schepping van het ras in tijd im memoriam.

Eigenlijk alle Goden vinden menig volgeling in de Halflings, met uitzondering van Erasu. De perceptie op bezit en het verkrijgen ervan, brengt weinig van de Halflings naar de God van de Orde.

Taal

Onder de Halflings wordt voornamelijk hun eigen taal gesproken, welke geschreven wordt met de tekens van de algemene talen. Echter wordt er niet veel in deze taal geschreven, in tegenstelling tot bijv. Humans, Elves en Dwarfs. Dit stampt vooral uit hun besef dat ze voor hun plannen nog wel eens veilig onderling moeten kunnen communiceren en des te meer er geschreven is, des te eenvoudiger is het om de taal te bestuderen door buitenstaanders. Dit wordt dan ook vermeden.

Namen

In tegenstelling tot sommige andere rassen, waar namen met veel trots worden gedragen, hebben de Halflings daar niet zoveel boodschap aan bij hun eigen namen. Dit zijn voornamelijk de eigen naam, de clan- of familienaam en ‘verkregen’ namen. Al deze namen bestaan vaak uit (delen van) woorden uit de Halflingtaal die aan elkaar geplakt zijn. Dat er op deze manier compleet verschillende betekenissen kunnen ontstaan voor dezelfde naam, wordt vaak dankbaar gebruikt door de Halfling in kwestie.

Avonturiers van dit ras …

Halflings gaan vaak alleen op pad om hun weg in de wereld te vinden. Halfling-avonturiers zijn meestal op zoek naar een manier om hun vaardigheden te gebruiken om rijkdom of status te verwerven. Het onderscheid tussen een halfling-avonturier en een halfling die alleen op zoek is naar “een grote score” kan wazig worden. Voor een halfling is avonturieren minder een carrière dan een kans. Hoewel het halfling-opportunisme soms eruit ziet als diefstal of fraude voor anderen, is een halfling-avonturier die vertrouwen leert krijgen in diens metgezellen, het zeker waard om op diens beurt te vertrouwen met je leven.